Neptún dostane nevestu

16.09.2010 Prešov

Vo štvrtok 16.septembra sa o 12.00 hod. v Južnom parku objaví nová socha. Na piedestál sa vráti busta cisárovnej Sissi po deväťdesiatich rokoch, zabudnutá v depozitári krajského múzea.
Stane sa tak na popud primátora mesta, ktorý sa dohodol s riaditeľkou múzea na jej vyňatí z depozitára a verejnom sprístupnení.
Podľa historických prameňov poctila obľúbená cisárovna Alžbeta Bavorská - Sissi mesto Prešov v roku 1895. Na počesť tejto návštevy bola osadená jej busta v terajšom Lesíku delostrelcov. Odtiaľ zmizla a našla sa až po rokoch zapadnutá prachom v depozitári. Busta má evidentné poškodenia, podľa odborníkov hlboké zárezy na tvári okolo nosa mohli byť spôsobené sekerou. Taktiež jej chýba korunka.

Do Južného parku sa však spočiatku vráti práve takáto: \"Vyšli sme v ústrety návrhu pani riaditeľky múzea, aby sme ju takto ukázali ako memento revolucionárov, ktorí v historických snahách o nastolenie poriadku búrali všetko pozitívne, bohužiaľ často aj umelecké diela. \" V budúcom roku ju mesto nechá zreštaurovať. Poškodenie je rozsiahle a vyžaduje si aj podľa pracovníkov múzea odborný zásah. Zmes bronzu, ktorá bola na bustu použitá v danom období je úplne iná, než tá, ktorá sa používa dnes.

Každopádne podľa slov primátora, to najpozitívnejšie je, že symbol Prešova - Neptún v Južnom parku dostane konečne \"nevestu\".

Iveta Adamová
 

Vyberte región

mark